Česká centra, Czech Centres

Česká centra / Czech centres - logo

Program

24.9.2015 - 27.9.2015

Evropská kavárna na knižním veletrhu v Göteborgu

Společný stánek evropských kulturních institutů s názvem Café Europa nabídne program plný diskusí, seminářů, autorských prezentací i čtení. Zástupkyní české literatury bude Iva Pekárková, která se v diskusích zaměří na otázky jazyka, migrace a feminismu. Švédští bohemisté se pak budou věnovat problematice překladů a vydávání české literatury ve Švédsku.

Program: 

Čtvrtek 24. září

13:30-14:00 "České spisovatelky  - hlasy, které jsou slyšet"

 14:00 – 14:30 „Migrace a jazyk“, Iva Pekárková v rozhovoru s Carmen Bugan (RO)

14:30 – 15:00 Iva Pekárková: autorská prezentace a čtení

16:30-17:00 "Nakladatelství vedená překladateli -  spása pro malé jazyky?", Lova Meister, Mats Larsson

 

Pátek 25. září

13:00 – 13:30 „Does authorship come with a gender?“, Iva Pekárková v diskusi s Paulinou Egle Pukyté (LT)

14:00 – 14:45 „To break through the family and gender ties“, Iva Pekárková, Melania G. Mazzucco (IT), Josef Winkler (AU), moderuje Johanna Koljonen

 

Už když se Iva Pekárková (narozena 1963) rozhodla emigrovat na západ, nesla si s sebou v hlavě podobu své první knihy. Z komunistického Československa odešla do USA v roce 1985 a její prvotina Péra a perutě vyšla pod anglickým názvem Truck Stop Rainbows v roce 1992. Kniha si získala velkou oblibu, a to především u čtenářů, které zajímal střízlivý a aktuální názor na život za železnou oponou. Netradiční profese newyorské taxikářky nabídla Pekárkové materiál pro druhý román Dej mi ty prachy (Gimme the money). Na konci 90. let se Iva Pekárková vrátila zpět do Česka, ale zanedlouho se přestěhovala do Anglie. V současnosti žije v Londýně se svým českým partnerem nigerijského původu, a po třech letech strávených jako řidička taxíku se nyní věnuje psaní knih a tlumočení. Iva Pekárková je autorkou zhruba dvaceti knih, které se žánrově rozpínají od románů přes cestopisy až po sbírky povídek a eseje. Všem je však společný její charakteristický autorský rukopis.

Bibliografie: 

Péra a perutě, 1989 (Truck stop rainbows. 1992) 

Kulatý svět, 1993  (The World Is Round, 1994) 
Dej mi ty prachy, 1996 (Gimme the Money, 2000) 
Gang zjizvených, 1998 
Můj život patří mně, 1998 
Můj I.Q, 1999 
Třicet dva chwanů, 2000 
Do Indie kam jinam, 2001 
Najdža hvězdy v srdci, 2003 
Šest miliard Amerik, 2005 
Láska v New Yorku, 2006 
Láska v Londýně, 2008 
Sloni v soumraku, 2008 
Jaxi taxikařím, 2009 
Málo černý Varlata, 2010 
Džungle, tygři, jinovatka, 2011 
Multikulty pindy jedný český mindy, 2012 
Levhartice, 2013 
Beton, 2014 

 

 

Místo konání:
Svenska Mässan, Göteborg
Datum:

Od: 24.9.2015
Do: 27.9.2015

Organizátor:

České centrum je spoluorganizátor akce


Připomenutí akce
Tuto akci nelze připomenout, protože akce již začala